Полезно 3

Да поговорим за джобните...

ДА ПОГОВОРИМ ЗА ДЖОБНИТЕ...

 

Едва ли има родител, който да не си е задавал въпроса: „ По колко джобни пари да давам на детето си? На какъв период  да се отпуска  тази сума – всеки ден или веднъж в седмицата, или може би месечно...?”

         Независимо какво ще решим  – първо трябва да научим децата какво да правят с парите, които получават, да станат финансово грамотни. Лошо би било да останат с впечатлението, че имат право на тези пари.

         Добра стратегия е да направим три кутийки. Наречете ги: 1. Аз спестявам; 2. Благотворителност; 3.Това, което мога да изхарча. Въведете правило във всяка от тях детето да отделя определена сума. Например: 10% - 10% - 80%. Така ако давате седмично по 10 лева на детето във всяка от кутийките ще има 1лв. – 1лв. – 8лв. Първите две кутийки не трябва да се харчат – те са принципа „Плащай първо на себе си”. Р. Кийосаки казва, че така децата от рано разбират какво означава да отделяш за себе си. Веднъж на определено от вас време правете одит на касичките. Награждавайте верността!

         Как да използваме касичка 1 – аз спестявам? Решете заедо с детето за какво ще спестявате -  за скейборд, нова рокля или нещо друго. Проверете каква е цената на желаната придобивка. Определете времето, което ще е нужно за да се съберат парите. Когато са събрани заедо отидете и купете новата придобивка. Обсъдете как се чувства детето. Удачно ли е било точно са това да се събитат парите? Заслужава ли си тази покупка? Определете новата цел!

         Как да използваме касичка 2 – благотворителност? Бихме могли например да подсетим децата, отивайки на гости у баба и дядо да купят една кутия с бонбони от тези пари. Накарайте ги да усетят удоволствието от това да дадеш, да зарадваш някого.

         Не се тревожете, че парите няма да им стигат! Съвсем не е нужно всеки ден да се купува. В хладилника има достатъчно неща, от които може да се направи сандвич, нали...?

 

 

Децата и ние

ДЕЦАТА И НИЕ

/ нови решения на стари проблеми/

Хаим Гинът

ТРИТЕ ЗОНИ НА ДИСЦИПЛИНАТА

 

Децата се нуждаят от точно дефиниране на приемливото и неприемливото поведение. Те се чувстват по – сигурни, когато знаят границите на позволените действия. Ако използваме една аналогия, предложена от д-р Фриц Ридъл, бихме могли да кажем, че детското поведение попада в три цветови зони – зелена, жълта и червена. Желаното и одобрявано поведение съставлява зелената зона – областта, в която охотно и благосклонно казваме своето „да”. Жълтата зона включва държанието, което не одобряваме, но допускаме поради специфични причини, като например:

1.   Снизходителност към начинаещите.Тези грешки се прощават в името на очакваните бъдещи резултати.

2.   Снизходителност заради утежнената ситуация. Някои стресови ситуации – злополука, болест, преместване в нов квартал раздяла с приятели, смърт или развод в семейството, изискват допълнителна снизходителност. Ние я проявяваме, защото оценяваме трудността на момента и на новото приспособяване – всъщност поведението ни показва, че го търпим само поради извънредните обстоятелства.

Червената зона обхваща поведението, което е изцяло недопустимо и трябва да бъде възпряно. Тук влизат постъпките, които излагат на опасност здравето и благосъстоянието на семейството или физическото и финансовото му благополучие, а също поведението, забранено поради социалната си неприемливост и по правни и нравствени причини.

Забраната в червената зона е толкова важна, колкото разрешението - в зелената. Тревожността на детето се повишава, когато му се позволяват постъпки, за които знае, че не бива да бъдат толерирани. Едно осемгодишно момче, на което позволили да увисне на задната страна на движещ се автобус, обвинило майка си, че не го обича: „Ако ти наистина ме обичаше, нямаше да ми разрешиш да рискувам живота си.”

Предоляването на социално неприемливите импулси истински затруднява малките деца. Родителят трябва да бъде техен съюзник в борбата им за овладяването на тези подбуди. Поставяйки ограничения, родителят предлага помощ на детето. Освен че възпира опасното държание, ограничението предава едно нагледно послание: „Не трябва да се страхуваш от вътрешните си импулси. Няма да допусна да прекалиш. В безопасност си.”Тест по математика - входно ниво за 4 клас
<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://prikachi.com/flash/files/7921y.swf" width="641" height="481"><param name="movie" value="http://prikachi.com/flash/files/7921y.swf" /><param name="quality" value="high" /></object>

Полезно стр. 1 2 3