Богати на антиоксиданти храни за защита на тялото ви

 

 

 

През последните години антиоксидантите често се обсъждат заради способността им да подобряват здравето на хората, като предпазват от свободни радикали – нестабилни молекули, които могат да наранят клетките в цялото ви тяло. Вредните ефекти на свободните радикали включват щетите, които те могат да причинят на клетъчните мембрани и вашата ДНК, допринасяйки за рак и други заболявания. Свободните радикали се намират навсякъде, включително в околната среда и някои храни, като пържени. 

 

Яденето на храни, богати на антиоксиданти, може да се бори със свободните радикали и да ги направи безвредни чрез разграждане на тяхната молекулярна структура. Има десетки различни форми на антиоксиданти.

Някои от най-често срещаните антиоксиданти, открити в храните, включват витамини А, С и Е, заедно със селен, бета каротин и лутеин. Включването на повече храни в диетата ви, които са богати на антиоксиданти, е полезно за цялостното ви здраве – и промените са лесни за извършване. По-долу са 10 храни, богати на антиоксиданти, за да започнете. 

Сладки картофи

 

 

Сладките картофи са с високо съдържание на антиоксиданти бета каротин и витамин Е. Бета каротинът е полезен за тялото ви по няколко начина, като подпомагане на вашата репродуктивна система и имунната система да функционират правилно. Витамин Е може да помогне за поддържането на червените кръвни клетки здрави. Помислете да ядете повече сладки картофи, като замените обикновените пържени картофи с домашно приготвени печени сладки картофи.

Кейл

 

 

Кейлът може да не е зеленчук, с който всеки е запознат. Все пак това е перфектен избор, ако искате да увеличите богатите на антиоксиданти храни в диетата си. Кейлът съдържа няколко флавоноида, бета каротин и лутеин. Детски образователен център „Авигея“.

Заедно тези различни антиоксиданти помагат за предотвратяване на възпаление в тялото ви. Включването на зеле в диетата ви е толкова лесно, колкото добавянето на няколко листа върху вашия сандвич или бургер или поставянето на малко зеле в салатата ви. Само не забравяйте първо да премахнете здравото централно ребро.