Копи на идеи

СИНГАПУР — Когато родителите са постоянно стресирани относно отглеждането на малките си, това може да влоши отношенията им родител-дете в дългосрочен план. Майките, които съобщават за по-високи нива на родителски стрес, например, са имали по-слаба връзка с детето си.

Това бяха някои от ключовите констатации на ново проучване, направено от изследователи от Технологичния университет Нанянг (NTU).

 

Като оценяват нивото на стрес сред майките и след това наблюдават тяхната мозъчна активност и тази на децата им, докато гледат кратки анимационни клипове, изследователите отбелязват, че майките, които са публикували по-високи нива на родителски стрес, имат по-малко синхрон в мозъчната дейност с детето си.

 

Мозъчната област, наблюдавана по време на проучването, е префронталната кора на майката и детето, която е свързана със способността да се разбират мненията, емоциите и ценностите на другите хора.

 

Асистент професор Джанлука Еспозито от Училището по социални науки на NTU, главният изследовател на изследването, каза, че майка, която е под стрес, вероятно ще има „намалена способност“ да споделя гледната точка на детето си.

 

Доцент Еспозито, който също ръководи Лабораторията за социални и афективни невронауки (San-Lab) в NTU, каза: „Тази неспособност да се оцени гледната точка на детето може да намали качеството на родителската ангажираност и да подкопае връзката майка-дете в дългосрочен план. ”

 

Психологическото благополучие на майката е „фундаментално“ за качеството на взаимоотношенията майка-дете и за развитието на детето в неговия или нейния ранен процес на социално взаимодействие, добави той.

 

Първият автор на статията, г-жа Atiqah Azhari, докторант в San-Lab, каза: „Ако погледнете (какво представлява) стресът при родителството… до голяма степен той (идва от) просто желанието да бъдете по-добра майка.

 

„Това, което нашето проучване показва, е, че понякога самият стрес е контрапродуктивен за това, което се опитвате да постигнете.“

Изследователите се надяват, че констатациите могат да доведат до по-голяма осведоменост сред майките и „дори в терапевтични контексти“, свързани с майките.

 

„За да бъдете по-добра майка, не е нужно да сте толкова стресирани от това… Може би намаляването на стреса и по-доброто му управление ще помогне за създаването на по-добра връзка с (вашето дете)“, посъветва г-жа Атика.

 

КАРТА НА МОЗЪЧНАТА ДЕЙНОСТ

 

В продължение на шест месеца от август миналата година изследователите анализираха мозъчната активност на 31 сингапурски майки и техните деца, след като те отговориха на поканата да участват в експеримента.

 

Майките първо попълниха въпросник, съдържащ около 36 въпроса, които ги изследваха за тяхното ниво на родителски стрес, класирано по скала.

 

Наред с други въпроси, майките бяха разпитани колко трудно се чувстват да отгледат детето си и как възприемат връзката си с детето си.

 

След това всяка двойка гледа заедно серия от различни анимационни клипове, докато мозъчните им дейности се наблюдават чрез техника за невроизображение.

 

След това резултатите бяха сравнени, за да се изчисли синхронът между мозъка.

 

Проучването, направено в сътрудничество с изследователи от Националния институт за детско здраве и човешко развитие на Съединените щати, както и от италианския университет в Тренто и университета в Падуа, беше публикувано в Nature Scientific Reports по-рано този месец.

 

Г-жа Atiqah каза: „Не очаквахме да открием ясна връзка между родителския стрес и мозъчния синхрон, когато майката и детето направиха нещо толкова просто като гледане на анимация (клипове) заедно.

 

„Това предполага, че психическото благополучие на майката е важно за оптималната ангажираност майка-дете на когнитивно ниво.“

 

Г-жа Raene Lim, 36, която участва в проучването, каза, че изискванията на работата и натискът да се занимава със сина й, особено когато той избухне, могат да бъдат стресиращи.

 

„След като говорим по негативен начин, виждам, че моето дете ще реагира по подобен негативен начин на нас“, каза учителят по химия на непълно работно време, добавяйки, че когато повиши глас, например, детето й също ще съответства на нея . Когато тя не е толкова раздразнена и говори спокойно, детето й би „копирало“ поведението и говори спокойно.

 

СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПОДХРАНВАТ СРАВНЕНИЯ МЕЖДУ МАЙКИ

 

Г-жа Шер-Ли Тори, основател на Mums@Work Singapore, която подкрепя майки, които искат да се присъединят отново към работната сила, каза, че натискът, който жените оказват върху себе си да бъдат добри майки, се увеличава и това не е полезно.

 

Въпреки че най-осезаемите области на стрес са свързани най-вече с образованието на детето и натоварването, с което майките трябва да се справят, тези жени също са изправени пред стреса „вътрешно“, каза г-жа Тори, имайки предвид „натиска, който жените оказват върху себе си, за да бъдат добри майки“. .

 

Тя каза, че социалните медии потенциално засилват натиска, който жените изпитват да се отличават с майчинството.

 

„В днешно време има много повече платформи, които позволяват на майките подсъзнателно да се състезават. Дори във Facebook майките биха публикували колко кърма са в състояние да изцедят… и все пак колко мляко е в състояние да произведе е нещо, което е лично и варира според индивида.“

 

Г-жа Тори намира, че майките, които имат

 

школа по математика пловдив