Кога да запишем детето си в курс по състезателна математика?

мар. 23, 2023 | 0 коментари

Търсите възможност за трениране на детския мозък да решава по-сложни казуси – запишете детето си на курс по състезателна математика. Той дава възможност на детето да се изяви и да развива своите таланти и способности. Състезателната математика изгражда умения и навици, които ще му помагат в бъдеще както в личния живот, така и за професионалната кариера. Улеснява бързото вземане на правилни решения.

 курс по състезателна математика

Курс по състезателна математика – За кого е подходящ?

Сред родители и ученици битува мнението, че за да си много добър по математика трябва да имаш изключителни заложби за това. В повечето от нас е залегнало схващането, че талантът за решаване на задачи е генетично обусловен. А

ко човек го няма, то той не е в състояние да промени това и е обречен да прекара дълги мъчителни години в опити да наизусти  неразбираемите начини за решения. Съвременните проучвания, обаче, показват, че това не е точно така. Според тях,  успехът по математика, до голяма степен, зависи от интереса на детето към нея. Освен това, ключовото е, че този интерес е възможно да бъде провокиран.

Интересът към математиката може да бъде създаден | Курс по състезателна математика

Резултатите от проучванията показват, че интересът към решаването на задачи не е генетично заложен и е напълно възможно да бъде създаден и развит. Като това е по-лесно да стане при по-малките деца, които все още не са обременени с негативно отношение и настройка към математиката.

Това означава, че на практика, всяко едно дете може да заобича математиката, което е определящо и за неговия бъдещ успех. Затова в курсовете ни по състезателна математика, ние в Авигея възпитаваме у децата любов към трудните задачи. Учим ги да са любопитни и да ги приемат като предизвикателство, а не да се  страхуват от тях. Окуражаваме ги да търсят и да намират решенията.

 курс по състезателна математика

Курс по състезателна математика – Колкото по-рано, толкова по-добре!

В този ред на мисли, много родители се питат „Кога е най-подходящата възраст за започване на заниманията по състезателна математика?“. Отговорът е: „Колкото по-рано, толкова по-добре“. Аргументът в негова полза е, че малките деца са способни на по-абстрактни разсъждения и мислене от по-висш порядък много повече от големите.

До такъв извод са стигнали учените, които изследват факторите за развитие на човешкия мозък и неговите когнитивни способности.  Според тях, ранните занимания с математика определено подпомагат динамиката в тази посока, тъй като функциите в мозъка наистина се променят.

Познавателният напредък на тези, които от ранна детска възраст решават сложни математически задачи, показва забележителни резултати в сравнение с техни връстници, които не са се занимавали толкова задълбочено.

 

Основните ползи от ранните занимания със състезателна математика:

Детето свиква с текстовите задачи и условията им. От малко се учи да си изгражда система за решаване. Като това развива аналитични умения, логическо мислене, креативност при намиране на решения. Помага за концентрацията и запаметяване на информацията.

Заниманията или курс по състезателна математика от рано „програмират“ у детето желание за успех, състезателен дух, устойчивост и дисциплина. Създават му полезни навици и умения.

Успехът на състезанията по математика в четвърти клас зависи от постоянството в изгражданите с години навици и умения. От своя страна, тези състезания са много важни за бъдещия просперитет, защото резултатите на Олимпиадата за четвърти клас и „Пролетно математическо състезание” се признават за кандидатстване след 4 клас и прием в математическите училища и паралелки.

 курс по състезателна математика

Състезателната математика може да бъде и вълнуваща. Разкривайки тайните на решаването на задачите, детето се мотивира, учи с желание и напредва бързо.

Детето става по-уверено и смело. Научава се да се справя със стреса, напрежението и емоциите, които съпътстват едно състезание. Започва да приема грешките си, не се страхува да ги прави и се учи от тях.

 курс по състезателна математика

Ако все още имате колебания дали и кога да запишете детето си на състезателна математика, елате при нас в Образователен център „Авигея“. Когато порасне, то ще ви бъде благодарно, че сте направили това за него, защото изграждаме успешни личности. Предлагаме занимания както през учебната година, така и по време на ваканцията. В нашата лятната школа по състезателна математика „Математика в действие“ децата учат и се забавляват едновременно. Групите ни са малки, за да обърнем внимание на всяко дете.

Затова побързайте и го запишете още сега!

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *