Как детето ви да се подготви успешно за НВО след 7 клас

юни 6, 2023 | 0 коментари

Как детето ви да се подготви успешно | Представянето на матурите след 7 клас е изключително важно за всяко дете, защото е определящо за неговото бъдеще. Няма да е пресилено, ако кажем, че успехът на матурите по до голяма степен е предопределящ за бъдещото развитие и просперитет. Затова родители и деца се вълнуват толкова много от резултатите и търсят формулата за успех на изпитите.

Как детето ви да получи високи оценки на матурите след 7 клас?

Представянето на матурите след 7 клас | За да постигне успех, вашето дете се нуждае от сериозна подготовка. За съжаление, натоварената програма в училище не дава гаранция, че ще я получи в клас.

Практиката от години показва, че са нужни допълнителни занимания по БЕЛ и математика. Доказателство за това е и големият брой от образователни центрове, които ги предлагат. Възможността за избор, обаче, не улеснява родителите, а точно обратното – затруднява ги защото не знаят на кой да се доверят.

Опитът ни показва, че има няколко ключови критерия, благодарение на които ще оцените качеството на подготовката в извънкласните институти.

Ето ги и тях:

Резултати от предходните години

На първо място се поинтересувайте какви са резултатите на възпитаниците на дадена школа от последните няколко години. Важно е да знаете както средният успех, така и този, който са постигнали децата по отделно. Въпреки споровете, дали средният успех е индикатор за успеваемост, нашият опит показва, че това е така.

Сами може да се убедите в това, имайки предвид, че миналата година при нас беше по БЕЛ 75,10 т., по математика – 56,57 т. в сравнение в страната е съответно по БЕЛ – 53,63 и математика – 35,02 точки.

Подходът при преподаването на материала

Успехът е най-ясният индикатор, но е добре да се вземат под внимание и други фактори. Много е важна и психическата устойчивост на децата, тъй като подготовката за матурите е изтощителен процес и не всеки може да издържи на натрупаната умора и напрежението от самия изпит. Затова ние се стремим да не затрупаме децата с информация, която да наизустят. С нашия подход целим да разберат това, което учат и да придобият трайни знания. Това е процес, който изисква време.

Кога започва подготовката

Тук идва въпросът кога е най-добре да стартира подготовката за матурите. Според нашите наблюдения, най-добре е да се започне още от пети клас. Изпитите включват изучаваното в пети, шести и седми клас. Това означава, че децата трябва да учат системно и да поемат информацията на малки порции със затвърждаване.

Затова при нас в Авигея предлагаме не само курсове по математика и БЕЛ още от пети клас, но и използваме различни методи, които да ни показват нивото на усвояване на материала, на база на което решаваме с какво темпо да преподаваме новите неща.

Преговор на материала от 5 и 6 клас

Както вече стана ясно в матурите включват изучаваното в пети, шести и седми клас. Обикновено в подготовката, се набляга на седми клас, което после може да изиграе лоша шега на ученика, тъй като е нормално част от материала от предишните години да бъде забравен. Затова ние в Авигея много държим на преговора отделяме достатъчно време и внимание.

Психическа устойчивост

Успехът на матурите зависи от сериозната подготовка, но и от психическата издръжливост на децата. Много от тях не успяват да се справят със стреса и преумората, въпреки че са учили старателно и имат трайни знания. Затова е добре от време на време да намалим напрежението като даваме подкрепа на детето и му вдъхваме кураж.

Уверяваме ви, че като родители е възможно дори да накарате детето ви да се забавлява докато се подготвя за матурите. Ето няколко идеи как да стане това по Български и литература, например. Вие също може да се включите. Подобни игри забавляват цялото семейство и ще привнесат смях и лекота в дома. А може и да си припомните нещо от училище.

1. Преразказване на филми

Една от основните цели на преразказите и част от тестовите задачи на НВО е да проверят дали детето може да отсее важното в един текст, да очертае основната сюжетна линия и съответно – да я изрази в думи.

Малчуганите ежедневно са пред екрана и независимо дали гледат анимация, „Междузвездни войни“ или „Капитан Планета“ – филмите са базирани на развиваща се история. Отсяването на важното от сюжета в един филм би могло много да им помогне да очертаят основната история и да пропускат по-маловажните детайли, които не допринасят за движението на действието.

2. Pub Quiz/Викторина върху творбите

Игровият елемент винаги е бил увлекателен за децата. Дали с връстници или с по-възрастни роднини – седмокласниците вече са натрупали набор от знания и с радост искат „да блеснат“.

Как детето ви да се подготви успешно | Затова и подготовка на няколко въпроса в стил „Стани богат“ определено ще приковат вниманието им, а може и да превърнат това в забавление за цялото семейство. Спомняте ли си какви бяха „Радините вълнения“? Или защо палтото на Серафим бе цялото в кръпки? Верният отговор във викторината ще ви припомни, дори и да сте забравили.

3. Преразказ през съвременността

Много от текстовете в учебната програма за матурите са написани на архаичен език, доста далечен от света на днешните 13-годишни. Дори на родителите се налага да си припомнят старинни думи от своите уроци по литература.

За да сме сигурни, че детето е разбрало смисъла – нека поставим сюжетната линия в съвременен контекст. Как би изглеждал Бойчо Огнянов в една модерна криминална-трилър история от Холивуд? И може ли бялата лястовица да влезе в сценарии за филм на Холмарк? Отпуснете въображението на вашето дете и се забавлявайте заедно.

4. Игри на думи

Игрите на думи са безценно богатство, когато става дума за правопис. Кой не е играл Скрабъл и е бил поставен в ъгъла с почти невъзможни букви. Но освен за самото изписване, има редица игри, които да подпомагат синонимния речник на учениците, карат ги да търсят рими, омоними и пр – все знания, заложени в материала за 5-6-7 клас.

 


Помислете отсега за бъдещето на Вашето дете! За да постигне успех на матурите след седми клас, запишете го на курсове по БЕЛ и математика при нас!

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *