Забавна математика за деца

мар. 21, 2023 | 0 коментари

Всички тези образователни игри със забавна математика за деца са подходящи за деца от първи до трети клас, но повечето от тях също могат да бъдат адаптирани за по-малки деца в предучилищна възраст.

Освен че осигуряват семейно забавление, тези игри със забавна математика за деца имат допълнителното предимство да представят възможности за учене по начин, който означава, че децата може дори да не осъзнават, че учат! Така децата могат да възприемат нови знания и да затвърдят съществуващите по начин, който им носи удоволствие и ги забавлява. Всички тези задачи със забавна математика за деца са чудесен начин времето у дома или навън да се прекара ползотворно и едновременно с това интересно.

Те също така са забавен начин за практикуване на широк спектър от математически умения като броене, деление, умножаване, часовника и много много други.

Ние от Образователен център „Авигея“ добре разбираме, че един родител обикновено разполага с много ограничено време за занимания с децата. Всички знаем колко забързан може да бъде животът и понякога можем да се чувстваме виновни, че не отделяме достатъчно време, за да подкрепяме децата си в ученето им у дома. Въпреки това, за всеки родител е важно да отделя поне малко време за такъв вид образователни занимания. Ето защо игрите със забавна математика за деца са чудесен вариант, в който можете едновременно да се забавлявате и смеете със своите деца, но и да успеете да им предадете нови знания. 

Нека сега разгледаме някои страхотни задачи в категория забавна математика за деца, с които можете да прекарате приятно и ползотворно времето си заедно с малките у дома.

забавни математика

Ето и на какви предимства се радвате:

 • математически игри могат да се играят по всяко време на деня – на закуска, на разходка до училище или в парка, по време на пътуване и т.н.
 • математически игри не се нуждаят от време или средства (освен няколко, които изискват малко подготовка с помощта на елементи, които най-вероятно имате у дома.)
 • прости, кратки математически игри, които да играете, когато имате свободни няколко минути
 • по-дълги математически игри, на които всички в семейството могат да се насладят заедно
 • математически игри за деца в предучилищна възраст и начални училищни етапи

Забавна математика за деца: Преброй!

В дъждовни дни, по време на ваканция, или дълги периоди и домашно обучение, които изпитахме по време на локдауните неколкократно, може да бъде доста трудно да убедите децата, че е необходимо да затвърждават и опресняват знанията си по математика. Но с тази приятна и забавна математическа игра те дори няма и да заподозрат, че учат математика. Играта може да се играе с произволен брой играчи, така че цялото семейство може да се включи в забавлението.

Какво ви е нужно:

 • 4 карти с числата 25, 50, 75 и 100 на тях
 • Комплект карти с цифри от 1 до 10 върху тях, с поне две карти за всяко число

Лесно може да изработите всички тези карти у дома. 

Как се играе?

Стъпка 1: Поставете 4 карти с големи числа (25, 50, 75 и 100) с лицето надолу и разбъркани.

Стъпка 2: Направете същото с 1 – 10 карти, като се уверите, че имате поне 2 карти за всяко число.

Стъпка 3: Играчите се редуват, за да изберат една от картите с големи числа или една от картите с малки числа, докато пред всеки играч има 6 карти с числа.

Стъпка 4: Някой, който участва в играта, трябва да генерира 3-цифрено число. Това може да стане чрез хвърляне на зар, например.

Стъпка 5: След като числото бъде генерирано, всеки играч обръща шестте карти и играчите трябва да се опитат да стигнат до генерираното число, като използват която и да е от шестте карти с числа и която и да е от четирите операции – събиране, изваждане, умножение и деление.

Всяка карта може да се използва само веднъж и победителят е първият човек, достигнал общата сума, или играчът, който е най-близо след определен период от време.

Играта може да се адаптира за по-малки деца, като внимателно се избират числата на картите и целта е да се достигне двуцифрено, а не трицифрено число.

Забавна математика за деца: Салют

Тази проста игра е свързана с обединяването на вербализация и математика.

Какво ви е нужно:

 • Двама участници
 • Карти с номера 1-10 (те могат да бъдат направени от лист хартия)

Как се играе?

 

Стъпка 1: Играта започва с двамата играчи един срещу друг. Всеки човек избира номерирана карта без да вижда числото на нея и я залепва на челото си, така че другият играч да може да вижда числото.

Стъпка 2: Човекът, който води играта, дава изявление, като например каква е сумата на двете числа, разликата между двете или произведението на двете и т.н.

Стъпка 3: Всеки играч трябва да разбере кое число е на собствената му карта въз основа на това, което е написано на главата на другия човек и даденото обяснение.

забавни математика

Забавна математика за деца: Математическо бинго

Бинго е винаги забавна игра, на която могат да се наслаждават хора от всички възрасти и тази версия придава математически привкус на тази класическа игра, като начин за подобряване на уменията за умножение.

Какво ви е нужно:

 • Хартия за записване на числа

Как се играе?

Стъпка 1: В тази математическа версия на играта всички играчи записват 5 числа, които са кратни на дадена таблица с умножения. Например: ако правят таблицата с 5 пъти, те може да напишат 10, 35, 45, 50 и 60.

Стъпка 2: Трети човек може да ръководи играта и да извиква въпроси за умножение от избраната таблица за умножение или те могат да бъдат написани на карти, разбъркани на купчина, за да могат играчите да се редуват да избират и четат.

Стъпка 3: Ако играчът има отговор на въпроса на своята бинго дъска, той може да го задраска. Първият човек, който задраска всичките си числа, е победител.

забавни математика

Забавна математика за деца: Лов на математически решения

Всички деца обичат игрите, които са свързани с издирване на нещо скрито. Защо не превърнете тази любов в нещо повече, например в математически игра?

Какво ви е нужно:

 • Малко креативност
 • Градина или дом, пълен с измерими предмети

Как се играе?

Стъпка 1: Дайте на децата таблица с някои предварително зададени тежести и дължини. Тогава за тях ще бъде предизвикателство да намерят нещо в градината у дома, което е приблизително 10 cm дълго, или нещо, което тежи 300 g (като пример).

Стъпка 2: Накарайте детето си да събере всички предмети, които според него отговарят на тежестите и дължините от таблицата и проверете колко добре са е справило с кухненски везни и ролетка!

забавни математика

Забавна математика за деца: Да или не?

Това е друга проста математическа игра за деца в ранните ученически етапи, която е обичана както в класните стаи, така и у дома! Това също е добър начин децата да се упражняват и по геометрия, освен по аритметика.

Какво ви е нужно:

 • Поредица от карти/листове

Как се играе?

Стъпка 1: И двамата играчи поставят карта на главата си. Върху нея може да има цифра, число, геометрична форма и т.н.

Стъпка 2: Първият играч задава въпрос, на който може да се отговори само с „да“ или „не“. напр. „Нечетно ли съм?“ „Под 20 ли съм?“ „Имам ли 4 страни?“ и т.н.

Стъпка 3: Те продължават да задават въпроси, докато отговорът е верен или им свършат редовете (можете да зададете броя ходове, които получават в началото на играта). След това е време другият играч да започне със задаването на въпроси.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *