Какви са ползите, които едно дете получава от състезателната математика?

юли 30, 2022 | 0 коментари

 Състезанията по математика предоставят поле за изява на талантливите ученици, а подготовката за тях им помага да развият и разгърнат своя интелект. Благодарение на активните занимания с математика, детето се научава да решава по-сложни задачи и казуси, което му помага да расте уверено в собствените си сили и знания. Курсовете по състезателна математика предоставят тази възможност, давайки сериозна подготовка, която гарантира успешно представяне. Състезанията са вълнуващи за децата, защото има победители и награди, които ги мотивират още повече да покажат най-доброто от себе си и смело да продължат напред.

 

Състезателната математика дава перспективи за бъдещото развитие и просперитет на детето

Освен, че е мотивиращо, участието и постигането на успехи по време на състезанията носи още допълнителни позитиви като възможността за класиране в елитни училища и паралелки. Резултатите на Олимпиадата за четвърти клас и „Пролетно математическо състезание” се признават за кандидатстване след 4 клас и прием в математическите училища и паралелки. Повечето от математическите състезания оказват сериозно влияние и върху формиране на бала от приемните изпити при кандидатстването в гимназиите. Множество са перспективите, които се разкриват пред едно дете само с участието му в „Математика за всеки”, „Математика без граници”, „Европейско кенгуру”, Коледно и Великденско състезание, „Многознайко”, „Хитър Петър”, Софийски математически турнир.

Възпитава у детето качества и ценности, които ще му служат цял живот

Ключов фактор за успешното представяне на детето е неговата подготовка. Благодарение на нея то развива редица личностни качества и изгражда ценностната си система. На първо място, детето се тренира да работи под стрес, което му позволява в бъдеще по-лесно да се справя с предизвикателните ситуации в живота. Системната подготовка повлиява и върху способността да се цени времето. Детето става по-организирано и се научава да приоритизира задачите си. Готвейки се за състезания по математика, то разбира колко важна за добрите постижения е дисциплината. Наред с това, става и по-отговорно, защото осъзнава, че представянето му зависи само от него. Високите резултати се отплащат за отделеното време и усилия, отдаденост и постоянство. В допълнение, детето развива и своя състезателен дух, което му помага да се изгради като конкурентноспособна личност. В следствие то започва да влага повече положителни емоции в състезанията, вместо страх и тревога.

Помага му да усвои нови знания и да изгради полезни умения

Задълбоченото изучаване на математиката, включващо решаване на задачи, които са по-трудни от тези в училище помага на детето да придобие редица нови знания и да усвои полезни умения. Много проучвания показват, че способността на математиците за решаване на проблеми е по-голяма, отколкото при останалите хора. Причината е, че благодарение на математиката те са развили до съвършенство аналитичните си умения, логическото мислене, въображението и креативния подход към намирането на решения. Състезателната математика благоприятства изграждането на по-голяма част от когнитивните умения. Водещите в това отношение са способността за концентрация на вниманието, вникването, разбирането и запаметяването на информацията, както и емоционална интелигентност.

Как състезателната математика ще промени възприятията на твоето дете?

Подобрени математически умения:

Състезателната математика ще помогне на децата да развият своите математически умения, включително разрешаване на проблеми, критично мислене и аналитично разсъждение. Развитието на тези умения ще помогне за личностното израстване на детето и създаде стабилни основи към изграждането на характера.

Повишена увереност: 

Участието в състезателна математика може да помогне на децата да изградят увереност в своите математически способности. Докато решават трудни проблеми и виждат напредъка си, те развиват чувство на гордост и удовлетворение от постиженията си.

Подобрено обучение:
Състезателната математика може да предостави на децата възможности да се учат от други ученици и ментори. Те научават нови стратегии, техники и методи за решаване на проблеми.

Насърчава интереса към STEM:
Състезателната математика може да помогне за събуждането на интерес към областите на STEM (наука, технологии, инженерство и математика).

Чрез представянето на математиката по забавен и увлекателен начин се създава интерес към преследване на кариера в области, свързани с STEM.

Учи на устойчивост и постоянство:
Състезателната математика може да бъде предизвикателство и децата може да срещнат неуспехи и препятствия по пътя си. Въпреки това, чрез постоянство, усъвършенстване и усилена работа, децата развият устойчивост и постоянство, което може да им помогне да успеят във всички области на живота.

 

Ако мислите, че Вашето дете с интерес борави с числата и с желание решава задачи, доведете го при нас! Ние в Авигея разпознаваме дарбите на детето още докато е малко и помагаме да ги развие!
В групите по състезателна математика бройките вече са малко. Побързайте!

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *