Финансова грамотност и защо е толкова важна за децата

дек. 13, 2022 | 0 коментари

Традиционно финансова грамотност рядко се преподава в часовете по математика. Вместо това дейности като изучаване на уравнения или теореми, като Питагор и тригонометрия, са много по-разпространени. Колко полезни са обаче тези уроци и колко често ги прилагаме в ежедневието си?

Многобройни са призивите към правителствата по света да включат по-добро финансово образование в учебните програми. Надяваме се, че това ще включва цял набор от теми, като управление на личните финанси, бюджетиране и инвестиране.

За да научите повече за финансовата грамотност и защо е толкова важна за децата, прочетете статията докрай. Подготвили сме съвети които ще ви помогнат да обясните на децата по забавен и интересен начин всичко за финансите.

Какво е финансова грамотност?

Според Investopedia финансовата грамотност е знания за финансите, кредитите и управлението на дългове, необходими за вземането на отговорни решения.

Когато сте финансово грамотни, разбирате как да управлявате парите си и да разпределяте доходите си по подходящ начин. Ще придобиете знания, за да вземате обосновани решения за финансите си и евентуално ще можете да оценявате възможностите за инвестиции.

Като деца тези житейски уроци могат да започнат още в ранна възраст, без дори да знаят. Упражнения, като например даване на седмична издръжка на децата и даването им на възможност да я сложат в касичка или да я похарчат за избрана от тях вещ. Учат малчуганите от ранна възраст да преценяват възможностите си и да вземат финансови решения.

Защо е толкова важно децата да имат финансова грамотност?

Познанията по финансова грамотност носи на децата редица ползи, включително:

  • Децата ви ще разберат стойността на парите и ще започнат да изискват по-малко. Обясняването на цената на предметите на децата ще им помогне бавно да преценят кое е скъпо и кое не е в обществото.
  • След като започнат да разбират стойността на нещата, те ще бъдат много по-благодарни, когато получат подарък.
  • Като бъдат запознати с финансовите рискове, децата ще бъдат по-добре подготвени да избегнат финансови дългове и банкрут в бъдеще.
  • Те може да са по-склонни да планират събития в бъдеще, като например спестяване за почивка, инвестиране в имот или дори заделяне на пари за пенсия.
  • Те ще водят по-щастлив живот без стрес – това предимство често се забравя, но трябва да бъде подчертано, когато се разглеждат дългосрочните последици от преподаването на финансова грамотност.

Финансова грамотност

 

Как мога да преподавам финансова грамотност у дома?

Както вече споменахме, най-малките упражнения, като например даването на джобни пари за цяла седмица напред, а не ден за ден, могат да научат детето на много неща за финансовата отговорност. Ето още няколко идеи които може да включите:

Насърчавайте детето си да си намери работа на непълно работно време

Ако сте родител на тийнейджър, насърчете го да работи на непълно работно време, за да оцени не само парите си, но и времето, което е необходимо за изкарването им.

Ако вземат пари назаем, трябва да ги върнат

Като налагате това правило, показвате на децата си, че нищо в живота не е безплатно (освен ако не е подарък за рождения ден или друг повод). В зависимост от възрастта на детето можете да включите дори лихвените проценти.

Подарете им финансови игри и литература

Защо изучаването на финансите трябва да е скучно? Игри като „Парични потоци за деца“, чийто създател е авторът на книгата „Богат татко беден татко“ Робърт Кийосаки, или пък „Монополи“ могат да дадат важни уроци за идентифициране на възможности, броене на пари и спестяване на инвестиции.

Книгата „Моите пари“ на Джери Бейли и Фелиция Лоуе е една своеобразна енциклопедия. В нея по лесен и разбираем начин са обяснени историята на парите, как да печелим собствени пари, какво да правим, ако парите са ни професия и др.

Финансова грамотност

Говорете с децата си за финансовите затруднения

Да проведете открит и честен разговор с децата си за трудностите, свързани с управлението на финансите, е смело, но полезно. Като разказвате за собствения си опит с парите, ще можете да насочите децата си в правилната посока и те ще почувстват, че могат да се обърнат към вас за съвет.

Използвани източници:

https://calbizjournal.com/why-is-financial-literacy-important-for-children-to-learn/

https://www.sjp.co.uk/news/top-tips-on-teaching-financial-education-to-children

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *