Образователни игри за начален етап

ян. 5, 2023 | 0 коментари

Ако искате вашите деца да заобичат ученето, просто е нужно да направете ученето по-забавно! Децата знаят, че да седят на стол и да се взират в черната дъска всъщност не отговаря на тяхната представа за забавление.

Но може би тези образователни игри за начален етап, които съчетават малко учене с много забавление, ще привлекат вниманието им успешно и те неусетно ще добавят нови знания към своя запас, докато едновременно с това затвърждават и вече наученото.

Oбразователните игри, които ще откриете в този материал на Образователен център „Авигея“ са за начален етап и лесно ще направят ученето забавно, така че е по-лесно да се обърне внимание на урока.

 

За още по-голямо забавление, поканете и други деца да играят заедно. Според психолозите в областта, игрите са важни, защото децата, като социални същества, ще бъдат културизирани – не само от семейството, но и чрез социализация на група връстници. Освен това помага за развитието на психомоторния капацитет на детето и укрепване на мускулите и костите, защото голяма част от популярните образователни игри за начален етап предизвикват не само мисловен процес, но включват и движение и динамика.

 

Хвърлете поглед на тези пет активни образователни игри за начален етап и осигурете още много свежи и забавни идеи за прекарване на свободното време на вашите деца и техните приятелчета.

 

Образователни игри за начален етап

Образователни игри за начален етап: Сричко-топка

Един чудесен пример за съчетание на мисловна и физическа дейност от многото възможни образователни игри за начален етап е точно тази игра. Специалистите препоръчват тази игра, за да помогне на децата да се научат да „сливат и сегментират срички в изговорената дума“.

Може да се играе на закрито или на открито и ще ви трябват няколко топки. В групова обстановка разделете децата на групи от по две или три. Кажете дума бавно и внимателно.

Децата се редуват да топкат с топки, за да съответстват на броя на сричките в думата. Играта работи и върху подобряване на координацията око-ръка и социално-емоционалните цели, докато играят с възрастен и връстници. Поддържайте резултата с отчитания.

 

Образователни игри за начален етап: Пътят на думите

За тази игра ще ви е необходима цветна хартия, черен маркер и зарове или въртяща се игра с числа/спинер, какъвто можете да направите и с подръчни материали.

За да играете, изрежете фигури от цветната хартия с размер приблизително колкото хартиена чиния. Използвайте каквато форма желаете или комбинация от форми.

На всяка фигура напишете буква или дума (в зависимост от умението, върху което работите с детето и неговите възможности да чете) с черния маркер.

Можете да изберете главни или малки букви или комбинация от двете. Подредете фигурите на пода в шаблон, създавайки пътека. Хвърлете зара или завъртете спинера. Накарайте детето си да премести показания брой полета.

Попитайте го на коя буква е попаднало и как се изговаря буквата или го накарайте да ви прочете думата. Можете да избирате думи с различна сложност според уменията на детето да чете.

 

Образователни игри за начален етап

Образователни игри за начален етап: Дама с букви

Специалистите в областта твърдят, че игрите на открито като тази изискват когнитивни умения, планиране и изпълнение, които помагат на детето да се развива и да усвои здравословни социални взаимодействия и взаимоотношения.

За тази игра ще ви трябват тебешир и торба с камъчета или боб. Начертайте квадратчета с надписи върху тротоара. Във всяко поле напишете буква.

Накарайте детето си да хвърли камъчето или бобче в квадрат и да скочи на един крак до този квадрат, също както при класическата игра на дама. След като попадне върху нужното квадратче, то трябва да назове буквата и да произнесе звука.

След това то взима камъчето и скача на един крак обратно до началото на играта. Можете също да играете тази игра, като вместо букви в квадратчетата напишете думи.

 

Образователни игри за начален етап: Смачкай буквата

Ще ви трябват хартиени чаши или индексни карти, но определено е по-забавно да играете тази игра с чаши. Нужен ви е и маркер. За да играете, напишете дума или буква на дъното на всяка чаша или индексна карта.

Подредете ги из стаята, създавайки пътека. Кажете на детето си дума или буква и го накарайте да я намери по пътеката.

Когато я намери, то може да стъпче чашата! За да добавите точки, използвайте хронометър, за да дадете на децата 15 до 30 секунди, за да намерят думата или буквата.

 

Образователни игри за начален етап

Образователни игри за начален етап: Числов боулинг

Ще ви трябват 6 или 12 пластмасови бутилки с еднакъв размер, вода или пясък, маркер и топка. За да играете, номерирайте всяка бутилка от 1 до 6 или от 1 до 12 с маркера.

Напълнете по една трета от всяка бутилка с вода или пясък, така че да стои на едно място без да пада лесно. Подредете бутилките в триъгълник като кегли за боулинг.

Накарайте детето си да търкулне топката и вижте колко кегли може да събори. От тук можете да направите едно от трите неща.

Вариант 1 е да накарате детето ви да назове числата, които е съборило. Вариант 2 е да накарате детето ви да преброи колко бутилки са паднали. Вариант 3 е да накарате вашето дете да открие сбора на числата от падналите бутилки.

 

Образователните игри дават шанс на децата да увеличат и затвърдят своите знания, да развият подходящи социално-емоционални реакции и също да открият, че животът не винаги е справедлив. Когато става дума за образователни игри за деца, често обучението е скрито в цялото забавление.

 

Още полезна и интересна информация:

Какви са ползите, които едно дете получава от състезателната математика?

Защо децата трябва да се учат да четат добре и с разбиране?

Кога да запишем детето в курсове за подготовка на матурите след седми клас?

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *