Детски книги, които вдъхновяват за любов към четенето

ян. 9, 2024 | 0 коментари

Най-добрите детски книги пленяват въображението на малките читатели и насърчават любовта им към четенето. В тази статия ние от Образователен център „Авигея“ ще Ви срещнем с онези четива за деца, които остават траен спомен в сърцето и предават ценни уроци за всички теми – за любовта, за малките чудеса, за взаимоотношенията между приятелите и още много.

„Познай колко много те обичам“ от Сам Макбрaтни | Детски книги

В тази сладка история за специалната любов, споделена между родител и дете, малкият кафяв заек се опитва да победи баща си в състезание „Обичам те повече“. Движението между баща и син е нежно, пълно с въображение и вдъхновено от цветните илюстрации. Освен това краят е особено затрогващ – малкият кафяв заек се изтощава от игри и действия и баща му получава последната дума – „Обичам те до луната и обратно“.

 

детски книги

Книжката „Познай колко много те обичам“ е подходяща за най-малките дечица от 0 до 3 години.

„Много гладната гъсеница“ от Ерик Карл

Известният илюстратор и автор на детски книги с картинки Ерик Карл е създател на тази обикновена, но чудна в очите на децата история. Тя показва жизнения цикъл на Много гладната гъсеница, която преминавайки от точка А до точка Б, се превръща в изящна пеперуда.

детски книги

Чудната детска книга има и образователен елемент. Чрез интерактивните страници и красивите илюстрации децата започват да разпознават плодовете, цифрите и се научават да броят- една ябълка, две сливи, три круши и пр. И така стигайки до финала на трансформацията и превръщането на гъсеницата в красива пеперуда. 

Книжката е много подходяща като подарък за новородено и за деца на възраст от 0 до 4 години.

Поредицата детски книги за костенурчето Франклин, автор Полет Буржоа

Известната поредица с любимия на всички деца герой вече наброява над 100 заглавия и към днешна дата е продадена в над 65 милиона копия. Детските книги на канадската писателка Полет Буржоа са преведени на над 30 езика. 

Приказките за костенурчето Франклин обхващат много от проблемите, етапите и предизвикателствата, пред които се изправят децата, като например:

  • тръгване на училище;
  • ставане на голям брат;
  • взаимоотношения с приятели; 
  • копнежи за нови играчки;
  • справяне със страховете 
  • и още много – списъкът може да продължи безкрай.

Детските книги с историите на Франклин са един чудесен начин да вдъхновите смислени разговори между вас и децата. След като се насладите на книгата заедно, попитайте вашия малчуган какво се е случило в историята. Нека ви разкаже как според не го се е чувствал Франклин в определени ситуации. 

Ако детето ви се свърже с проблема на Франклин в историята, то вероятно ще ви даде някои доста интересни отговори. Говорете какво могат да направят децата в подобни ситуации. Съветваме Ви първо да чуете идеите на децата и след това да давате насоки за дадено поведение или съвместно обмисляте решения.

Още две препоръки

Две вечни класики в света на детската литература, които всяко дете трябва да прочете, са „Паяжината на Шарлот“ от Е.Б. Уайт и „Където бродят дивите неща“ от Морис Сендак. „Паяжината на Шарлот“ е трогателна приказка, която разказва за младо момиче на име Фърн и нейното малко вероятно приятелство с мъдрия и състрадателен паяк Шарлот. Чрез красиво изработения разказ младите читатели научават за връзките на приятелството, кръговрата на живота и значението на добротата и съпричастността. Умелото разказване на Е. Б. Уайт и незабравимите герои превръщат „Паяжината на Шарлот“ в задължително четиво за поколения деца, предавайки вечни уроци, които продължават да звучат актуално за младите читатели и днес.

От друга страна, „Където бродят дивите неща“ на Морис Сендак е завладяващ и изпълнен с въображение шедьовър, който отвежда децата на диво и причудливо приключение. Историята разказва за момче на име Макс, което се отправя към страната на дивите неща – място, изпълнено с фантастични същества. Въздействащите илюстрации на Сендак и свободният, но въздействащ текст се съчетават, за да създадат история, която възхвалява силата на детското въображение и уюта на завръщането у дома. „Където са дивите неща“ насърчава децата да прегърнат своята креативност, да изследват емоциите си и да намерят утеха в любовта и сигурността на своите семейства. Тази обичана класика е омагьосала поколения млади читатели и продължава да бъде ценен основен елемент от рафтовете с книги в домовете и библиотеките по целия свят.

Вместо заключение

детски книги

Когато детето отвори първото си четиво сякаш се случва магия. Детските книги са прозорец към нови хоризонти, уроци, чувства, ангажираност и съпричастност. Те не просто карат малките читатели да се пренесат мислено в чудните земи, а предизвикват децата да си представят живота на хора; да опознават света. И не на последно място да приемат детските книжки не като форма на задължителното образование, а като приключение.

Винаги когато имате време се наслаждавайте на детските книги заедно. Това  помага за увеличаване на речниковия запас на детето. Колкото повече думи чува детето, толкова по-добър ще бъде неговият речник. Когато срещнете дума, която смятате, че детето Ви не разбира, говорете за нея. Осигурете синоними или определения на разбираем за него език. 

И не забравяйте – на каквато и възраст да е Вашето дете и на какъвто и етап от четенето да е, нека нещата останат забавни! Не превръщайте времето за четене в скучна работа, която трябва да бъде изпълнена на всяка цена, преди малчугана да се впусне в игри. Ако детето ви не иска да участва в дискусия или се съпротивлява да размишлява над дадена ситуация, няма проблем. Просто се насладете на историята заедно. Оставете детето си да следва собствените си интереси. Просто дръжте няколко прекрасни детски книги като историите на Франклин и „Познай колко много те обичам“ и не се съмнявайте, че съвсем скоро децата ви ще ви молят за „само още една“ история.


Вижте още от блога на „Авигея“:

Арт Работилница за деца през януари

Интересни идеи за парти за детски рожден ден

Забавна математика за деца

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *