По какво да разберете дали лятната занималня е подходяща за вашето дете

май 23, 2023 | 0 коментари

Летните месеци наближават. Радост за малки и големи, защото тогава са ваканциите, отпуските, пътуванията и дните, изпълнени със забавления. За много от родителите обаче лятото е свързано и с проблема кой ще гледа децата им докато са на работа, тъй като отпуската е доста по-кратка от ваканцията. Не винаги бабите и дядовците могат да се отзоват. И тогава на помощ идва Образователен център „Авигея“ с лятна занималня Пловдив. В днешно време много училища и школи предлагат тази услуга. Изборът е голям, но не навсякъде качеството си заслужава цената. Как да разберете дали дадена лятна занималня е подходяща за вашето дете?

Ето няколко ключови неща, които ще ви помогнат да се ориентирате и да направите най-добрия избор.

лятна занималня пловдив

Правилно балансиране на времето                                                              

На първо място обърнете внимание дали занималнята отговаря на нуждите на детето. Има ли баланс във времето, използвано за активни занимания и разтоварващи дейности. Тъй като то ще прекара там голяма част от деня си почти през цялото лято е добре времето да бъде организирано така, че на детето да му е комфортно. Да може едновременно да се забавлява, да си почива и разбира се, да поддържа форма за следващата учебна година. Лятната занималня не е просто уплътняване на времето на вашето дете. Това е начин на планиране, така че да има най-много ползи за него, а вие като родители да сте спокойни, че е в сигурни ръце и се чувства добре.

 

Разнообразие от занимания | Лятна занималня Пловдив

лятна занималня пловдив

За целта е важно в занималнята да има разнообразие. Например ние в Авигея сме съчетали дейности, които са свързани с преговор на учебния материал и наваксване на пропуските с такива, които развиват творческите умения у децата и възпитават у тях естетически вкус. Това са различни арт работилници по изкуства, в които децата рисуват, моделират и сами изработват красиви предмети. Така едновременно творят и се забавляват. В същото време опознават себе си, защото разбират кое им носи удоволствие и кое правят с лекота. А ние откриваме техните таланти, дарби и заложби и им помагаме да ги развиват.  В тази връзка много подходящи са и различните школи, в които фокусът е върху подобряване уменията за бързо четене, решаване на задачи с повишена трудност или чрез алтернативни методи.

 

Забавления и приятелска атмосфера | Лятна занималня Пловдив 

Няма по-хубаво то това в лятната занималня да цари приятелска атмосфера. Важно условие за нея е средата, която също има много голямо значение при избора на лятна занималня. За да ходи с удоволствие, на детето трябва да му е интересно и забавно, да има приятели, с които да споделя игри и ценности. За сплотяването на децата много допринасят разходките и общите преживявания навън сред природата, посещения на музеи и забележителности. Те са предпоставка за незабравими преживявания, скъпи спомени и дълготрайни приятелства.

 

Развитие на емоционална интелигентност

В лятната занималня децата прекарват дълго време заедно. В общуването си те попадат в различни ситуации. Затова развитието на тяхната емоционална интелигентност е друг ключов момент в дейността на лятната школа, на който за съжаление, не всички училища отделят достатъчно внимание. Възпитаването на емоционална интелигентност е сред приоритетите в Авигея, защото така децата се научават да познават емоциите си. Научават се да ги владеят, да ги изразяват по неагресивен начин, което е ценно умение както за професионалното им развитие в бъдеще, така и за междуличностните им взаимоотношения. Придобиват опит да се справят по-добре с конфликтни и кризисни ситуации. Помага им да оценят обстановката и да реагират адекватно. Чрез развиване на емоционалната им интелигентност, ние изграждаме стойностни и уверени личности, с които е удоволствие да се общува. Децата започват до комуникират по-осъзнато както помежду си, така и с възрастните.

 

Изборът на лятна занималня не е лека задача за родителите. Добре е да бъде направен колкото е възможно по-рано преди началото на ваканцията. Ако го оставите за последния момент може да не останете удовлетворени от условията, тъй като местата в школите и центровете, които предлагат качествени занимания е ограничен.

Затова побързайте и запишете детето си сега!

 

 

 

 

 

 

 

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *